Upakra - sladké taštičky s mandlemi
Suroviny
- 230 g Máslo čerstvé
- 60 g Cukr krupice
- 100 g Maizena - kukuřičný škrob
- 230 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Mandle
- 100 g Mandle
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.12 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 701 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 46 g
- Sodík 16 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 86.9 mg
- Draslík 189.6 mg
- Vláknina 8557 mg
- Vitamín A 8557 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 6.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku přivedeme k varu 2 - 3 dl vody, vložíme mandle a povaříme je cca minutu. Poté je scedíme a oloupeme. Z vychladlých mandlí dvě třetiny pokrájíme na drobno, vsypeme do misky a smícháme s hrubým krystalovým cukrem. Zbylou třetinu mandlí pomeleme na masovém strojku. Do mísy vložíme měkké máslo s cukrem, vyšleháme do pěny, poté přimícháme kukuřičnou mouku (Maizenu), hladkou mouku, pomleté mandle a těsto dobře vypracujeme. Musí být hladké a vláčné. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme na 30 minut do chladničky.
-
2
Těsto položíme na pomoučený vál a vytvoříme z něj 2 - 3 mm silný plát. Kulatou formičkou o průměru 4 až 5 cm vykrajujeme placičky. Do každé položíme na střed celou loupanou mandli. Těsto přehneme přes mandli do dvou třetin. Taštičky přeneseme na plech vytřený olejem. Taštičky potřeme rozšlehaným vejcem, celé posypeme krystalovým cukrem s mandlemi a dáme péct do trouby, předehřáté na 200°C. Pečeme do zlatohněda, přibližně 10 minut. Vychladlé taštičky položíme na mísu a podáváme.