Jemná vánočka z těsta z domácí pekárny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 529 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 18 g
- Sodík 195 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 123.4 mg
- Draslík 222.7 mg
- Vláknina 8271 mg
- Vitamín A 8271 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme jeden žloutek a olej. Přisypeme smíchané oba druhy mouky a pudinkový prášek, doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího cukr.
-
2
Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a těsto přendáme na moukou posypanou pracovní plochu. Prohněteme ho a zapracujeme do něj omyté a okapané rozinky. Pak z těsta upleteme klasickou vánočku a tu přemístíme na lehce vymazaný pečicí plech.
-
4
Potřeme ji rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.
-
5
Pečeme přibližně 25 minut v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia, až má zlatavou barvu. Po upečení necháme pomalu vychladnout a podáváme.