Vánoční kuba
Suroviny
- 300 g Kroupy střední
- 50 g Houby sušené
- 700 ml Voda pitná
- 130 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Olej rostlinný
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Kmín drcený
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 454 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 13 g
- Sodík 248 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 131.7 mg
- Draslík 502.5 mg
- Vláknina 19093.5 mg
- Vitamín A 19093.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 211.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby namočíme do 100 ml vody alespoň na tři čtvrtě hodiny. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle. Přebrané a propláchnuté kroupy dáme vařit do 600 ml vody se špetkou soli a s tukem. Česnek utřeme se špetkou soli.
-
2
K osmažené cibuli vmícháme houby i s vodou, kmín, zbylou sůl a dusíme, dokud nejsou houby měkké.
-
3
Vařené kroupy přecedíme a v míse smícháme s dušenými houbami, majoránkou a česnekem.
-
4
Směs vložíme do olejem vymazaného pekáče, zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem a pečeme v předehřáté troubě zhruba půl hodiny.