Slovenská kapustnica I.
Suroviny
- 12 g Shiitake houby
- 60 g Slanina vepřová
- 200 g Klobása vepřová
- 300 g Vepřová plec
- 300 g Zelí kysané
- 200 ml Smetana zakysaná 14%
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 ks Cibule
- 1.65 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 37 g
- Sodík 611 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 80.4 mg
- Draslík 370.6 mg
- Vláknina 1099.2 mg
- Vitamín A 1099.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby namočíme do 150 ml vody na 1/2 hodiny. Ze zelí slijeme nálev a dáme ho stranou, zelí pokrájíme. Slaninu a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, klobásu nakrájíme na tenčí plátky. Vepřové maso uvaříme v 1,5 l vody, vývar odložíme a maso nakrájíme na kostky.
-
2
V silnostěnném hrnci dáme vyškvařit slaninu, přisypeme cibuli, poté vsypeme obě papriky, promícháme, vlijeme houby i s vodou, vývar z masa a dusíme zhruba 1/4 hodiny. Poté přimícháme zelí a klobásu a dusíme. Na závěr do polévky vlijeme nálev ze zelí, zamícháme maso a necháme prohřát. Hotovou polévku případně dosolíme. Na talířích servírujeme s 1 lžící kysané smetany.