Selský bochník

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 750 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 7 g Droždí
  • 450 ml Voda pitná
  • 10 ml Olej slunečnicový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 190 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 114 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 2.3 mg
  • Draslík 11.4 mg
  • Vláknina 8520 mg
  • Vitamín A 8520 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku a sůl dáme do velké mísy. Vložíme změklé máslo, cukr, droždí

  • 2

    a důkladně promícháme. Uprostřed přísad uděláme důlek a zalijeme vodou. Těsto zpracujeme pomocí elektrického hnětače.

  • 3

    Zpracujeme těsto, až je hladké a pružné a utvoříme kouli. Těsto dáme do mísy, zakryjeme fólií potřenou olejem a necháme na teple kynout 1-1,5 hodiny, až těsto zdvojnásobí objem.

  • 4

    Těsto přeneseme na lehce pomoučený vál a zpracováváme je 2-3 minuty, až je hladké.

  • 5

    Vymažeme koláčovou formu. Vytvarujeme bochník. Volně zakryjeme olejem pomazanou fólií a necháme kynout na teple 1-1,5 hodiny, až těsto dvojnásobně nabude.

  • 6

    Bochník posypeme drcenou pšenicí. V troubě předehřáté na 230°C pečeme 20-25 minut, až chléb pěkně vykyne a je dobře upečený.

Komentáře k receptu