Špaldový koláč s jablky a kozím sýrem
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 320 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 75 g Ořechy lískové
- 200 g Sýr kozí
- 25 g Sádlo škvařené
- 120 g Fazolové lusky zelené
- 200 g Pšenice Špalda
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 2 ks Cibule
- 2 ks Jablka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 5 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Sůl
- 3.5 dl Voda pitná
- 5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Ovesné vločky
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 838 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 38 g
- Sodík 472 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 163 mg
- Draslík 382.9 mg
- Vláknina 11942.3 mg
- Vitamín A 11942.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.4 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
200 g pšenice špaldy propláchneme a namočíme přes noc do 3,5 dl vody.
-
2
Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce přidáme vejce, sůl, máslo a ztuhnuté vyškvařené sádlo. Nejdříve pomocí vidličky, potom rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.
-
3
Namočenou pšenici dáme vařit s očištěnou cibulí a prolisovaným česnekem. Vaříme ji pomalu 30 minut a necháme vychladnout.
-
4
Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku s petrželkou omyjeme a pokrájíme. Jablka, cibuli, petrželku, ovesné vločky a pomleté lískové ořechy přidáme ke špaldě, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a důkladně vše promícháme.
-
5
Mladé zelené fazolky omyjeme a uvaříme doměkka v osolené vodě s novým kořením a bobkovým listem. Uvařené fazolky scedíme.
-
6
Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou. Tou vyložíme olejem vymazanou formu, kterou naplníme polovinou špaldové náplně s jablky. Na ni položíme 2/3 zelených fazolek, na ně rozdrobíme kozí sýr a doplníme druhou polovinou špaldové směsi. Přeložíme okraje těsta navrch směsi. Z menšího dílu vyválíme placku - víko, kterou koláč zakryjeme a rukame přitlačíme, aby unikl vzduch. Povrch potřeme žloutkem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 1 hodinu.
-
7
Upečený špaldový koláč pokrájíme na porce a podáváme s uvařenými zelenými fazolkami (1/3) a omytými pokrájenými rajčaty.