Křehké mufiny s citrónem
Suroviny
- 200 g Cukr krupice
- 250 g Jogurt bílý smetanový
- 250 g Mouka polohrubá
- 130 g Máslo čerstvé
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Kypřící prášek do pečiva
- 1 ks Citrony
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 3 polévková lžíce Citrónová kůra
- 4 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 4 polévková lžíce Hrozinky
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1084 kcal
- Sacharidy 118 g
- Tuky 175 g
- Sodík 121 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 113 g
- Cholesterol 235 mg
- Draslík 163 mg
- Vláknina 7049 mg
- Vitamín A 7049 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 48.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na 12 ks muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. V míse utřeme do pěny měkké máslo pokrájené na kousky s pískovým cukrem, vanilkovým cukrem a třemi žloutky. Pak k máslu přišleháme 3 lžíce citrónové kůry, 4 lžíce citrónové šťávy a bílý smetanový jogurt. Zlaté hrozinky omyjeme, necháme okapat, bílky vyšleháme na tuhý sníh.
-
2
Do druhé mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Sypkou směs postupně přimícháváme k máslové směsi a mícháme do doby, než se dobře spojí. Přidáme hrozinky a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C péct. Citronové muffiny pečeme do zlatova přibližně 25 minut.
-
3
Mezitím dobře omyjeme a osušíme chemicky neošetřený citrón. Speciálním ostrým kráječem nakrájíme tence citrónovou kůru, poté citrón vymačkáme do misky. Přidáme moučkový cukr a polevu vymícháme do hladka.
-
4
Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, následně je vložíme do papírových košíčků, pokapeme citrónovou polevou, ozdobíme citrónovou kůrou a podáváme.