Gratinovaná rýže
Suroviny
- 50 g Cukr moučkový
- 70 g Rýže loupaná
- 30 g Cukr krupice
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.5 l Mléko polotučné
- 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 1 polévková lžíce Rum
- 3 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- 2 polévková lžíce Mandle
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 9 g
- Sodík 97 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 73.8 mg
- Draslík 136.9 mg
- Vláknina 3683.5 mg
- Vitamín A 3683.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži opereme, spaříme, uvaříme v osoleném mléce do měkka. Z cukru opražíme světlý karamel, opatrně zalijeme trochou vody, do husta povaříme a odstavíme z ohně. Do polovychladlé omáčky přilijeme pomerančovou šťávu a vmícháme žloutek. Takto připravenou omáčku vlijeme do uvařené rýže, přilijeme rum a promícháme.
-
2
Nízkou zapékací mísu vymastíme, upravíme na ni kopec rýže, do jehož středu uděláme větší prohlubeň, nalijeme do ní zavařeninu. Povrch potřeme tuhým oslazeným sněhem z bílků a posypeme nasekanými mandlemi.
-
3
Zapékáme v troubě tak dlouho, až sníh zrůžoví.