Jednoduchý jablkový koláč
Suroviny
- 600 g Jablka
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Cukr moučkový
- 1.5 kávová lžička Citronová kůra
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 417 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 11 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 75.1 mg
- Draslík 138 mg
- Vláknina 5764.2 mg
- Vitamín A 5764.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich těsto, které dáme asi na 30 minut do lednice.
-
2
Oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců, nakrájíme či nastrouháme nahrubo a chvilku podusíme s cukrem a skořicí (skořici a cukr použijeme dle chuti).
-
3
Vyválíme z těsta dva pláty, jeden přeneseme na suchý plech. Rozetřeme na něj podušená jablka a přikryjeme druhým plátem, který potřeme bílkem.
-
4
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35 minut. Povrch koláče má mít zlatavou barvu.
-
5
Po vychladnutí koláč pocukrujeme vanilkovým cukrem.