Lahodná káva

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 23 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 21 g Káva zrnková
  • 4 kávová lžička Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 kávová lžička Cukr moučkový
  • 3 kávová lžička Kakao
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 264 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 4 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 77.7 mg
  • Draslík 3.5 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uvaříme silnou kávu: do džezvy (konvička kónického tvaru) nalijeme 1 dl studené vody, přidáme 7 g velmi jemně namleté kávy a přivedeme k varu. Jakmile káva zpění a naplní konvičku až po okraj, ihned ji odstavíme z plotny, necháme pěnu opadnout. Toto zpěnění opakujeme 2 x. Poté necháme usadit kávovou sedlinu. Kávu scedíme do džbánku a uchováme horkou. Takto připravíme kávu ještě dvakrát. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku.

  • 2

    Kvalitní kakao důkladně smícháme v porcelánové nádobě s moučkovýnm cukrem. Poté pomalu (za stálého míchání) přiléváme smetanu, až se utvoří hladká a lesklá kašička, kterou zalijeme vařící vodou, přilijeme horkou silnou kávu, rozdělíme do vyšších skleněných pohárů, ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Komentáře k receptu