Okouník mořský se studenou šafránovou omáčkou
Suroviny
- 800 g Okouník mořský
- 125 ml Olej olivový
- 125 ml Olej slunečnicový
- 0.5 kávová lžička Hořčice
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Vývar rybí
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Estragon
- 0.5 kávová lžička Pernod
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Česnek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 879 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 78 g
- Sodík 220 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 281.9 mg
- Draslík 619.7 mg
- Vláknina 553 mg
- Vitamín A 553 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 15.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátky okouníka ochutíme solí, pepřem, pokapeme citronovou šťávou a opečeme na rozehřátém másle.
-
2
Na omáčku smícháme žloutky s hořčicí a prolisovaným česnekem. Poté přidáme šafrán, pernod a rybí vývar. Za stálého šlehání vmícháme oba druhy oleje.
-
3
Na závěr vmícháme nasekané bylinky, rajčatový protlak a zakysanou smetanu. Dochutíme pepřem a podáváme k rybě.