Lilek pečený na grilu s medovou omáčkou s miso a sezamem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 2 ks Lilek
  • 2 ks Česnek
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 1.5 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 2 polévková lžíce Sezam - semena
  • 4 polévková lžíce Sójová pasta Miso
  • 2 polévková lžíce Zázvor mletý
  • 1.5 polévková lžíce Ocet jablečný
  • 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 179 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 753 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 506.5 mg
  • Vláknina 14603 mg
  • Vitamín A 14603 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.3 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omáčku připravíme tak, že smícháme med, miso, hořčici, nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, sójovou omáčku a ocet a vyšleháme dohladka.

  • 2

    Při pokojové teplotě necháme 30min odpočinout.

  • 3

    Poté medovou omáčku smícháme se sezamovými semínky.

  • 4

    Lilky po celém povrchu propícháme vidličkou a pečeme na venkovním grilu nad středně žhavým uhlím cca 15min, dokud nebudou osmahlé. Mezitím pravidelně obracíme. Necháme cca 10min vychladnout, rozkrojíme podélně napůl a dužinu nařízneme síťovým vzorem hlubokým cca 1cm. Potřeme omáčkou a glazovanou stranou dolů grilujeme dalších 5min doměkka.

  • 5

    Lilky podáváme teplé, pokapené medovou omáčku s miso.

  • 6

    Vhodné např. jako příloha ke grilovanému masu.

Komentáře k receptu