Lilek pečený na grilu s medovou omáčkou s miso a sezamem
Suroviny
- 2 ks Lilek
- 2 ks Česnek
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1.5 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 4 polévková lžíce Sójová pasta Miso
- 2 polévková lžíce Zázvor mletý
- 1.5 polévková lžíce Ocet jablečný
- 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 179 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 7 g
- Sodík 753 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 506.5 mg
- Vláknina 14603 mg
- Vitamín A 14603 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.3 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omáčku připravíme tak, že smícháme med, miso, hořčici, nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, sójovou omáčku a ocet a vyšleháme dohladka.
-
2
Při pokojové teplotě necháme 30min odpočinout.
-
3
Poté medovou omáčku smícháme se sezamovými semínky.
-
4
Lilky po celém povrchu propícháme vidličkou a pečeme na venkovním grilu nad středně žhavým uhlím cca 15min, dokud nebudou osmahlé. Mezitím pravidelně obracíme. Necháme cca 10min vychladnout, rozkrojíme podélně napůl a dužinu nařízneme síťovým vzorem hlubokým cca 1cm. Potřeme omáčkou a glazovanou stranou dolů grilujeme dalších 5min doměkka.
-
5
Lilky podáváme teplé, pokapené medovou omáčku s miso.
-
6
Vhodné např. jako příloha ke grilovanému masu.