Rozmarýnové jehněčí kotlety s hořčično-mátovou zálivkou
Suroviny
- 2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 8 ks Jehněčí kotlety
- 8 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Balsamico ocet
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 2 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 582 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 43 g
- Sodík 246 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 132 mg
- Draslík 910.5 mg
- Vláknina 11676.5 mg
- Vitamín A 11676.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na větvičkách rozmarýnu ponecháme listy pouze na jednom konci, zbytek otrháme. Druhý konec nožem zašpičatíme.
-
2
Vykostěné kotlety těsně u kosti odřízneme, každou ovineme uvolněnou částí masa, aby dostala oblý tvar, provrtáme nožem a otvorem prostrčíme větvičku rozmarýnu. Tím kotletu zajistíme. Potřeme z obou stran marinádou smíchanou z prolisovaného česneku, pepře, octa a oleje. Zakryté necháme 30min odpočinout v lednici.
-
3
Na zálivku smícháme hořčici s mátou a citronovou šťávou. Za stálého šlehání postupně přidáváme olej a šleháme dokud nevznikne hustá zálivka. Ochutíme solí a pepřem.
-
4
Maso grilujeme na venkovním grilu nad středně žhavým uhlím cca 3min po každé straně pro středně propečené, nebo 5min pro dobře propečené maso.
-
5
Na závěr ochutíme solí, pepřem, přelijeme zálivkou a teplé podáváme.