Marocký kořeněný koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 140 g Pistácie
  • 225 g Špenát listový čerstvý
  • 900 g Dýně
  • 75 g Brusinky sušené
  • 140 g Mandle loupané
  • 400 g cizrna v konzervě
  • 150 ml Olej olivový extra panenský
  • 200 ml Řecký jogurt
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 ks Citrony
  • 12 ks Šalotka
  • 8 ks filo těsto
  • 2 stroužek Česnek
  • 6 polévková lžíce Med včelí
  • 6 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Zázvor mletý
  • 3 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Máta
  • 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Harissa
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1104 kcal
  • Sacharidy 118 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 223 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 116 g
  • Cholesterol 25.7 mg
  • Draslík 2309.4 mg
  • Vláknina 13370.9 mg
  • Vitamín A 13370.9 mg
  • Vitamín B6 1.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 73 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koriandr a kmín opečeme na sucho na pánvi a poté je v hmoždíři rozdrtíme. Přidáme papriku, skořici, ½ lžičky soli a 4 lžíce oleje.

  • 2

    Dýni oloupeme a nakrájeme na dvoucentimetrové kousky. Zalijeme ji kořenící směsí a pečeme 20 minut na 180 °C.

  • 3

    Šalotky nakrájíme na čtvrtiny. Opečeme ji na dvou lžících oleje. 100 g pistácií si dáme stranou a vyloupeme, přidáme je k šalotce, spolu se 100 g madlí a zázvorem. Až oříšky zhnědnou, přidáme brusinky a 2 lžíce medu. Na chvíli dáme i špenát a odstavíme. Do směsi vmícháme upečenou dýni.

  • 4

    Cizrnu dáme do mixéru spolu se zbylým olejem, česnekem a kmínem drceným, vodou, solí a pepřem. Připravili jsme cizrnový humus. Nakonec vmícháme i nasekaný koriandr.

  • 5

    Připravíme si koláčovou formu o průměru 28 cm. Máslo si rozpustíme v malém hrnci a potřeme jím koláčovou formu – po dně i po okrajích. Vezmeme první plátek filo těsta a položíme ho tak, aby jeho okraj přesahoval přes okraj formy aspoň o 10 cm. Na druhou stranu dáme druhý plát těsta, taktéž aby přesahoval 10 cm. Celé to potřeme máslem. Další dva plátky položíme tak, abychom obsadili i ostatní strany formy přečuhujícím okrajem. Potřeme máslem. Stejným způsobem navršíme na toto i zbylé 4 plátky těsta.

  • 6

    Doprostřed těsta vlijeme polovinu dýňové směsi. Přehneme přes to přečuhující těsto a řádně potřeme máslem. Pečeme 35-40 minut na 180 °C.

  • 7

    Těsně před dopečením znovu prohřejeme zbylé máslo a opečeme na něm zbylé oříšky dozlatova. Poté vmícháme zbylý med a až směs roztaje, přelijeme jí koláč.

  • 8

    Připravíme si harisový jogurt: smícháme jogurt, mléko, nasekanou mátu a harisu.

  • 9

    Koláč podáváme se skrojky citronu a s harisovým jogurtem.

Komentáře k receptu