Marocký kořeněný koláč
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 140 g Pistácie
- 225 g Špenát listový čerstvý
- 900 g Dýně
- 75 g Brusinky sušené
- 140 g Mandle loupané
- 400 g cizrna v konzervě
- 150 ml Olej olivový extra panenský
- 200 ml Řecký jogurt
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 ks Citrony
- 12 ks Šalotka
- 8 ks filo těsto
- 2 stroužek Česnek
- 6 polévková lžíce Med včelí
- 6 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Zázvor mletý
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Máta
- 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Harissa
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1104 kcal
- Sacharidy 118 g
- Tuky 67 g
- Sodík 223 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 116 g
- Cholesterol 25.7 mg
- Draslík 2309.4 mg
- Vláknina 13370.9 mg
- Vitamín A 13370.9 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koriandr a kmín opečeme na sucho na pánvi a poté je v hmoždíři rozdrtíme. Přidáme papriku, skořici, ½ lžičky soli a 4 lžíce oleje.
-
2
Dýni oloupeme a nakrájeme na dvoucentimetrové kousky. Zalijeme ji kořenící směsí a pečeme 20 minut na 180 °C.
-
3
Šalotky nakrájíme na čtvrtiny. Opečeme ji na dvou lžících oleje. 100 g pistácií si dáme stranou a vyloupeme, přidáme je k šalotce, spolu se 100 g madlí a zázvorem. Až oříšky zhnědnou, přidáme brusinky a 2 lžíce medu. Na chvíli dáme i špenát a odstavíme. Do směsi vmícháme upečenou dýni.
-
4
Cizrnu dáme do mixéru spolu se zbylým olejem, česnekem a kmínem drceným, vodou, solí a pepřem. Připravili jsme cizrnový humus. Nakonec vmícháme i nasekaný koriandr.
-
5
Připravíme si koláčovou formu o průměru 28 cm. Máslo si rozpustíme v malém hrnci a potřeme jím koláčovou formu – po dně i po okrajích. Vezmeme první plátek filo těsta a položíme ho tak, aby jeho okraj přesahoval přes okraj formy aspoň o 10 cm. Na druhou stranu dáme druhý plát těsta, taktéž aby přesahoval 10 cm. Celé to potřeme máslem. Další dva plátky položíme tak, abychom obsadili i ostatní strany formy přečuhujícím okrajem. Potřeme máslem. Stejným způsobem navršíme na toto i zbylé 4 plátky těsta.
-
6
Doprostřed těsta vlijeme polovinu dýňové směsi. Přehneme přes to přečuhující těsto a řádně potřeme máslem. Pečeme 35-40 minut na 180 °C.
-
7
Těsně před dopečením znovu prohřejeme zbylé máslo a opečeme na něm zbylé oříšky dozlatova. Poté vmícháme zbylý med a až směs roztaje, přelijeme jí koláč.
-
8
Připravíme si harisový jogurt: smícháme jogurt, mléko, nasekanou mátu a harisu.
-
9
Koláč podáváme se skrojky citronu a s harisovým jogurtem.