Tlačenka
Suroviny
- 500 g Vepřová plec
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 2 ks Vepřové nožičky
- 5 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 kg Vepřové koleno
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1456 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 109 g
- Sodík 626 mg
- Bílkoviny 112 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 264.4 mg
- Draslík 375.8 mg
- Vláknina 880.4 mg
- Vitamín A 880.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Budeme potřebovat 2 nohavice na tlačenku.
-
2
Všechno maso očistíme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme s 0,5 lžičkou soli.
-
3
Do hrnce vložíme plecko, zalijeme 0,5 l vody a vaříme doměkka. Poté necháme ve vývaru vychladnout.
-
4
Koleno a nožičky vložíme do tlakového hrnce, přilijeme 1,5 l vody, přidáme koření, vyjma majoránky a sůl a zhruba 40 minut vaříme. Poté zkusíme, zda je maso měkké a necháme ve vývaru zchladnout.
-
5
Kůži z kolene a nožiček umeleme najemno. Maso z kolene obereme a nakrájíme na 2 cm kostičky spolu s uvařeným pleckem.
-
6
Umleté kůže, pokrájené maso, utřený česnek, cibuli, majoránku a ocet vložíme do hrnce, zalijeme přecezeným vývarem z nožiček a vaříme, až je vývar zredukovaný. Poté plníme do nohavic na tlačenku, pevně povážeme a dáme vychladit.
-
7
Tlačenky během chlazení průběžně otáčíme, aby maso nekleslo k jedné straně.
-
8
Druhý den můžeme podávat.