Klobásníky
Suroviny
- 25 g Droždí
- 60 g Husí sádlo
- 100 g Mouka celozrnná špaldová
- 750 g Vepřový bok
- 60 g Sádlo škvařené
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 8 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1148 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 90 g
- Sodík 555 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 212.3 mg
- Draslík 372.9 mg
- Vláknina 4322.3 mg
- Vitamín A 4322.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem. Do misky rozdrobíme droždí, utřeme s cukrem a smícháme se lžící vlažné vody a lžící mouky. Necháme droždí vzejít.
-
2
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynuté droždí a všechny zbylé suroviny a vody tolik, abychom vypracovali hladké a nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme na teple kynout. V průběhu kynutí těsto jednou promícháme.
-
3
Vykostěný bůček bez kůže umeleme, přidáme všechny další suroviny (česnek utřeme) a alespoň 5 minut mísíme.
-
4
Z propracovaného vykynutého těsta odkrajujeme kousky (zhruba 12 – 15 kusů) a do každého zabalíme část náplně. Dobře spojíme a spojenou stranou položíme na plech. Pod utěrkou necháme ještě asi 20 minut kynout. Poté potřeme rozpuštěným sádlem a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme asi 8 – 10 minut. Poté teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě asi 30 - 40 minut, čas závisí od velikosti klobásníků. Po upečení potřeme rozpuštěným sádlem a můžeme podávat.