Artyčokové ragú
Suroviny
- 250 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Nové koření celé
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 0.25 ks Celer bulvový
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Bobkový list
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Šalotka
- 3 ks Tymián čerstvý
- 3 ks Rozmarýn čerstvý
- 4 ks Artyčoky čerstvé
- 1 hrst Olivy nakládané
- 1 hrst Rajčata sušená sterilovaná
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1063 kcal
- Sacharidy 115 g
- Tuky 39 g
- Sodík 3561 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 2359.9 mg
- Vláknina 86627 mg
- Vitamín A 86627 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 282.7 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé artyčoky okrájíme a spolu s citronovou šťávou, 2 snítkami tymiánu, 2 snítkami rozmarýnu, lžičkou nového koření, 4 bobkovými listy, 2 lžícemi oleje a lžičkou soli dáme vařit. Když vše přivedeme k varu, hrnec z ohně odstavíme, přiklopíme pokličkou a artyčoky necháme 10-15 minut stát v horké vodě.
-
2
V hrnci rozpálíme olej, osmahneme na něm oloupanou, nasekanou šalotku a česnek, přidáme očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu. Artyčoky nakrájíme a přidáme k zelenině. Krátce orestujeme, podlijeme vývarem, přidáme ještě po snítce rozmarýnu a tymiánu a asi pět minut vše společně dusíme.
-
3
Chvíli před dokončením přidáme do ragú olivy a sušená rajčata, už jen krátce prohřejeme.