Řecká musaka s bramborami a lilky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 60 g Protlak rajčatový sterilovaný
  • 500 g Maso mleté - mix
  • 200 ml Víno červené
  • 300 ml Vývar zeleninový
  • 500 ml Bešamel
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Lilek
  • 4 ks Bobkový list
  • 3 ks Celer řapíkatý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 746 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 1025 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 10.1 mg
  • Draslík 1243.5 mg
  • Vláknina 18263.8 mg
  • Vitamín A 18263.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.8 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou cibuli a celer nakrájíme najemno, česnek nasekáme na plátky. V hrnci připravenou zeleninu orestujeme na oleji, přidáme mleté maso a dále restujeme. Přidáme 2 bobkové listy, protlak, podlijeme červeným vínem a necháme alkohol vyvařit. Potom přilijeme vývar. Dusíme doměkka, podle chuti osolíme a opepříme. Lilky nakrájíme na plátky a z obou stran restujeme. Osolíme, opepříme a posypeme skořicí. Bešamel okořeníme 2 bobkovými listy. Oloupané brambory nakrájíme na plátky.

  • 2

    Část brambor urovnáme na dno zapékací mísy a zalijeme trochou bešamelu. Poté do mísy rozprostřeme vrstvu masovo-zeleninového ragú a poklademe lilkem. Postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Zakončíme masem a bešamelem.

  • 3

    Musaku pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 až 45 minut

Komentáře k receptu