Řecká musaka s bramborami a lilky
Suroviny
- 400 g Brambory
- 60 g Protlak rajčatový sterilovaný
- 500 g Maso mleté - mix
- 200 ml Víno červené
- 300 ml Vývar zeleninový
- 500 ml Bešamel
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Cibule
- 2 ks Lilek
- 4 ks Bobkový list
- 3 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 746 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 51 g
- Sodík 1025 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 10.1 mg
- Draslík 1243.5 mg
- Vláknina 18263.8 mg
- Vitamín A 18263.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli a celer nakrájíme najemno, česnek nasekáme na plátky. V hrnci připravenou zeleninu orestujeme na oleji, přidáme mleté maso a dále restujeme. Přidáme 2 bobkové listy, protlak, podlijeme červeným vínem a necháme alkohol vyvařit. Potom přilijeme vývar. Dusíme doměkka, podle chuti osolíme a opepříme. Lilky nakrájíme na plátky a z obou stran restujeme. Osolíme, opepříme a posypeme skořicí. Bešamel okořeníme 2 bobkovými listy. Oloupané brambory nakrájíme na plátky.
-
2
Část brambor urovnáme na dno zapékací mísy a zalijeme trochou bešamelu. Poté do mísy rozprostřeme vrstvu masovo-zeleninového ragú a poklademe lilkem. Postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Zakončíme masem a bešamelem.
-
3
Musaku pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 až 45 minut