Pečené kroupy s hlívou ústřičnou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 120 g Hlíva ústřičná
  • 150 g Ječné kroupy
  • 40 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 330 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 460 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 445 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 327 mg
  • Vláknina 18063.2 mg
  • Vitamín A 18063.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře omyté kroupy dáme do hrnce, zalijeme je vodou a necháme 2 hodiny namočené.

  • 2

    Hlívu ústřičnou očistíme a pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno. Mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky.

  • 3

    Hrnec s kroupami (v té samé vodě) dáme na plotnu, přidáme sůl, majoránku, očištěný stroužek česneku a bobkový list. Kroupy přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a kroupy uvaříme téměř doměkka. Vaříme 40 minut, pak z nich vyjmeme česnek a bobkový list.

  • 4

    Troubu si předehřejeme na 190°C. V pekáčku na plotně rozehřejeme olej, na něm zprudka orestujeme hlívu, pak k ní přidáme cibuli a společně smažíme dorůžova. Hlívu ochutíme solí, kmínem a pepřem. Pak na hlívu s cibulí vyklopíme uvařené kroupy i se zbytkem tekutiny, přidáme pokrájenou mrkev, podle chuti sůl a vše promícháme. Pekáček zakryjeme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby. Kroupy pečeme zakryté 10 minut, pak poklici odložíme a kroupy dopečeme přibližně dalších 10-15 minut.

  • 5

    Porce krup na talířích posypeme nastrouhaným sýrem, ozdobíme je malými snítky omyté petrželky a hned podáváme.

Komentáře k receptu