Rybí polévka s kořenovou zeleninou
Suroviny
- 20 g Celer bulvový
- 20 g Mrkev kořen
- 20 g Pastinák
- 100 g Filé rybí
- 500 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Mouka polohrubá
- 0.25 kávová lžička Paprika pálivá mletá
- 0.25 kávová lžička Paprika sladká mletá
- 1 ks Cibule
- 3 ks Nové koření mleté
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Vegeta
- 2 špetka Kmín drcený
- 1.2 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Máslo nízkokalorické
- 1.2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 292 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 11 g
- Sodík 261 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 750.8 mg
- Vláknina 29953.2 mg
- Vitamín A 29953.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer a pastinák oloupeme, omyjeme a pokrájíme na malé kostičky. Očištěnou cibuli drobně nakrájíme. Listy z omyté petrželové a celerové natě pokrájíme nadrobno. Filé z aljašské tresky rozkrájíme na větší kousky.
-
2
V hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme k ní kořenovou zeleninu a 1/2 pokrájené natě. Za stálého míchání zeleninu krátce orestujeme, přidáme 1 lžičku polohrubé mouky, 1/4 lžičky sladké a 1/4 lžičky pálivé papriky. Stále mícháme, pak přilijeme 500ml horké vody. Vše promícháme, přidáme do polévky bobkový list, drcený kmín, nové koření, celý pepř a sůl. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a polévku budeme vařit celkem 15-20 minut. Přibližně po 7 minutách přidáme do polévky kousky rybího filé a spolu se zeleninou vaříme doměkka.
-
3
Před koncem vaření polévku dochutíme solí ((případně i špetkou vegety), zamícháme do ní zbytek pokrájené petrželové a celerové natě a hrnec odstavíme z plotny. Polévku podáváme teplou.