Rajská
Suroviny
- 80 g Sádlo škvařené
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Cibule
- 4 ks Pepř černý celý
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 1 ks Citrony
- 1 ks Protlak rajčatový
- 2 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Tymián sušený
- 4 špetka Sůl
- 1 l Hovězí vývar základní
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 429 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 22 g
- Sodík 917 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 19.4 mg
- Draslík 741.8 mg
- Vláknina 25905.8 mg
- Vitamín A 25905.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zpěníme na sádle menší nakrájenou cibuli, přidáme mouku a zhotovíme světlou jíšku.
-
2
Do jíšky zamícháme rajčatový protlak (konzervu) nebo šťávu z prolisovaných rajčat, zalijeme vývarem a důkladně rozšleháme.
-
3
Uvedeme do varu, přidáme bobkový list, 3 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, skořici, tymián, 2 kolečka citronu a necháme lehce vařit asi 30 minut. Občas zamícháme. Můžeme také přidat 20 g nastrouhaného perníku.
-
4
Když je omáčka provařená, ochutíme jí solí, cukrem, octem a necháme krátce povařit. Pak přecedíme přes hustý cedník.