Marocký tažín - dušené kuře se zeleninou
Suroviny
- 100 g Švestky sušené
- 100 g Olivy černé
- 1200 g Kuře
- 200 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Koření Orientální
- 2 ks Cibule
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Šafrán
- 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 3 polévková lžíce Zázvor celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 879 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 56 g
- Sodík 863 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 225.9 mg
- Draslík 1038.1 mg
- Vláknina 14260.5 mg
- Vitamín A 14260.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0.2 mg
- Vitamín C 67.8 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a osušené kuře rozporcujeme na menší kusy, pak jednotlivé kusy osolíme a posypeme kari kořením. Omyté papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme je na silnější proužky. Oloupaný zázvor nakrájíme na plátky. Omytou mrkev rozkrojíme na čtvrtky. Chemicky neošetřený citrón rozkrájíme i s kůrou na čtvrtky.
-
2
V hluboké litinové pánvi (s poklicí) si rozehřejeme olej, na něm si osmažíme cibuli, přidáme k ní papriky, zázvor, promícháme, přidáme naporcované kuře, promícháme a smažíme další 3-4 minuty. Pak přimícháme špetku šafránu, přidáme mrkev, sušené švestky (bez pecek), citrón, černé olivy, znovu vše promícháme, přilijeme zeleninový vývar a pod poklicí vše budeme dusit při mírné teplotě přibližně 25-30 minut. Poté sundáme poklici, promícháme a vaříme do doby, až se šťáva ze zeleniny a masa zredukuje.