Dušené kuřecí maso na indonéský způsob
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Hořčičné semínko
- 0.5 kávová lžička Sůl česneková
- 5 ks Cibule
- 1 ks Kuře
- 4 ks Kardamom
- 3 ks Hřebíček
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Pepř bílý
- 4 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Zázvor celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1153 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 72 g
- Sodík 576 mg
- Bílkoviny 86 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 318.8 mg
- Draslík 1503.7 mg
- Vláknina 28003.1 mg
- Vitamín A 28003.1 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou cibuli a stroužky česneku pokrájíme nadrobno. Čerstvý zázvor jemně nastrouháme. Kuře omyjeme, osušíme, stáhneme z kůže a naporcujeme kousky masa bez kostí.
-
2
Pomeleme koření: 2 lžičky kurkumy, 4ks semena kardamomu, špetku skořice a 3ks hřebíčku pomeleme na mlýnku. Ke koření přimícháme špetku muškátového oříšku, nastrouhaný zázvor a po špetce pepře bílého acayenského. Porce kuřete potřeme olivovým olejem, potřeme pomletým kořením a necháme 10 minut odpočinout.
-
3
Troubu si předehřejeme na 160°C. Pečící pánev pořádně rozpálíme, pak v ní opečeme zprudka kousky okořeněného masa z každé strany dozlatova (smažíme je přibližně 6-8 minut), přidáme česnek s cibulí a smažíme ještě 2 minuty. Přilejeme 3-4 lžíce horké vody, doložíme hořčičné semínko, porce masa trochu osolíme, promícháme a jakmile se začne maso vařit, pánev zakryjeme poklicí a vložíme ji do středu trouby. Kuřecí maso dusíme v troubě přibližně 40 minut. Během dušení maso 2-3 obrátíme, případně přilijeme 50ml vody.
-
4
Měkké porce dáme na talíře, polijeme výpekem a hned servírujeme.