Skořicový dezert se zmrzlinovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 110 g Máslo čerstvé
  • 150 g Cukr moučkový
  • 440 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 350 g Cukr moučkový
  • 380 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 220 ml Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Pomeranče
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Skořice mletá
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 566 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 104 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 220.5 mg
  • Draslík 85.8 mg
  • Vláknina 3787.8 mg
  • Vitamín A 3787.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 127.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si upečeme skořicový korpus: do jedné mísy prosejeme hladkou mouku s jedlou sodou a špetkou soli. V druhé míse vyšleháme do pěny cukr, čerstvá vejce a změklé máslo. Do vyšlehané pěny postupně nasypeme mouku a vypracujeme tužší těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice na 2 hodiny odpočinout.

  • 2

    Troubu si předehřejeme na 190°C. Menší plech (formu) vytřeme máslem a vysypeme moukou. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku do tvaru formy, dáme do formy, posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a dáme do trouby péct na 10 minut. Do zlatova upečené těsto necháme vychladnout a odložíme.

  • 3

    Druhý den si připravíme zmrzlinový krém: z dobře omytých a osušených pomerančů nastrouháme do mísy kůru, vymačkáme šťávu a přidáme cukr, směs promícháme a dáme ji do lednice. V druhé míse si vyšleháme žloutky do pěny. V kastrólku přivedeme k varu mléko, které nalijeme k žloutkové pěně, kterou budeme míchat. Směs pak vrátíme do kastrólku, přimícháme špetku soli a pomalu ji vaříme do doby, až začne houstnout (to poznáme podle toho, že na vařečce bude krém ulpívat). Poté krém odložíme do lednice na 2 hodiny.

  • 4

    Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Do mísy s krémem zapracujeme pomerančovou směs a postupně šlehačku. Korpus nakrájíme na kostky, na polovinu kostek naneseme krémovou zmrzlinu a každou kostku zakryjeme nenatřenou kostkou korpusu. Hotové sendviče poklademe na servírovací talířky a podáváme.

Komentáře k receptu