Skořicový dezert se zmrzlinovým krémem
Suroviny
- 110 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr moučkový
- 440 g Smetana 33% (šlehačka)
- 350 g Cukr moučkový
- 380 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 220 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Pomeranče
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Skořice mletá
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 27 g
- Sodík 104 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 220.5 mg
- Draslík 85.8 mg
- Vláknina 3787.8 mg
- Vitamín A 3787.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 127.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si upečeme skořicový korpus: do jedné mísy prosejeme hladkou mouku s jedlou sodou a špetkou soli. V druhé míse vyšleháme do pěny cukr, čerstvá vejce a změklé máslo. Do vyšlehané pěny postupně nasypeme mouku a vypracujeme tužší těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice na 2 hodiny odpočinout.
-
2
Troubu si předehřejeme na 190°C. Menší plech (formu) vytřeme máslem a vysypeme moukou. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku do tvaru formy, dáme do formy, posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a dáme do trouby péct na 10 minut. Do zlatova upečené těsto necháme vychladnout a odložíme.
-
3
Druhý den si připravíme zmrzlinový krém: z dobře omytých a osušených pomerančů nastrouháme do mísy kůru, vymačkáme šťávu a přidáme cukr, směs promícháme a dáme ji do lednice. V druhé míse si vyšleháme žloutky do pěny. V kastrólku přivedeme k varu mléko, které nalijeme k žloutkové pěně, kterou budeme míchat. Směs pak vrátíme do kastrólku, přimícháme špetku soli a pomalu ji vaříme do doby, až začne houstnout (to poznáme podle toho, že na vařečce bude krém ulpívat). Poté krém odložíme do lednice na 2 hodiny.
-
4
Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Do mísy s krémem zapracujeme pomerančovou směs a postupně šlehačku. Korpus nakrájíme na kostky, na polovinu kostek naneseme krémovou zmrzlinu a každou kostku zakryjeme nenatřenou kostkou korpusu. Hotové sendviče poklademe na servírovací talířky a podáváme.