Perníčky z tmavé žitné mouky
Suroviny
- 250 g Penam žitná mouka tmavá chlebová
- 100 g Čokoláda na vaření
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Cukr moučkový
- 100 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Koření perníkové
- 1 polévková lžíce Kakao - prášek
- 2 polévková lžíce Káva turecká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 298 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 6 g
- Sodík 89 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 99.1 mg
- Draslík 42.9 mg
- Vláknina 3201.4 mg
- Vitamín A 3201.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 62.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme žitnou tmavou mouku, hladkou mouku, moučkový cukr, perníkové koření, kakao a jedlou sodu.
-
2
V kastrůlku v troše ohřátého mléka rozpustíme med, přidáme vejce, rum a silnou kávu. Vlijeme do mísy k suchým surovinám a vypracujeme vláčné těsto.
-
3
Dobře propracované těsto necháme odpočinout v chladu nejlépe do druhého dne.
-
4
Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme různé tvary perníčků. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem.
-
5
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut.
-
6
Po vychladnutí perníčky máčíme v čokoládě a zdobíme podle vlastní fantazie.