Perníčky se sušeným a kandovaným ovocem
Suroviny
- 150 g Med včelí
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Cukr moučkový
- 100 g Cukr moučkový
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 hrst Kandované ovoce
- 1 hrst Meruňky sušené
- 1 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Kakao - prášek
- 2 polévková lžíce Koření perníkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 316 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 2 g
- Sodík 54 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 49.1 mg
- Draslík 97.4 mg
- Vláknina 3722 mg
- Vitamín A 3722 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mouky, cukru, tekutého medu, vajec, jedlé sody, rumu, kakaa a perníkového koření vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladu.
-
2
Těsto rozválíme na pomoučněné pracovní ploše na plát a vykrajujeme z něj různé tvary perníčků. Urovnáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut. Upečené, mírně vychladlé perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a po úplném vychladnutí je uložíme do krabice nejméně do druhého dne, můžeme i déle.
-
3
V misce třeme bílek a postupně přidáváme moučkový cukr, až vznikne hustá poleva. Zdobičkou nebo malou lžičkou naneseme polevu ozdobně na perníčky a do ještě vlhké polevy vmáčkáváme sušené a kandované ovoce, nakrájené na kousky.