Belgické adventní sušenky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 230 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Koření perníkové
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 60 plátek Mandle plátky
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2.5 polévková lžíce Solamyl
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 415 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 21 g
- Sodík 42 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 81.9 mg
- Draslík 15.9 mg
- Vláknina 2419.4 mg
- Vitamín A 2419.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva plechy vyložíme pečicím papírem a vysypeme plátky mandlí, dřevěné formičky vysypeme Solamylem. Sušenky budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, perníkovým kořením, skořicí, cukrem, vanilkovým cukrem, solí, pokrájeným máslem a žloutkem ušlehaným s mlékem. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do´fólie a necháme v chladničce 30 minut vychladit.
-
3
Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném vále, vyválíme 5 mm silnou placku, vykrájíme kousky tak velké, jako jsou formičky a těsto do nich vtlačíme. Obrácenou formičkou klepneme o vál, sušenky vyklopíme a rozložíme na plechy. Před pečením sušenky potřeme vodou, abychom smyli Solamyl. Pečeme v předehřáté troubě 10 – 15 minut. Na mřížce necháme sušenky vychladnout.