Pečené masové taštičky
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 550 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Vepřová kýta
- 42 g Droždí
- 150 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel nať sušená
- 2 polévková lžíce Smetana kysaná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 621 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 27 g
- Sodík 498 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 143.3 mg
- Draslík 421.7 mg
- Vláknina 8791.3 mg
- Vitamín A 8791.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva plechy vyložíme pečicím papírem, taštičky budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
-
2
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a cukr. Máslo necháme na mírném plameni rozehřát.
-
3
Do mísy prosejeme 500 g mouky, přidáme sůl, vlažné máslo, rozšlehané vejce a rozpuštěné droždí. Hnětačem zpracujeme těsto, které se lepí.
-
4
Vál posypeme zbylou moukou, na něj vyklopíme těsto a zhruba 8 – 10 minut ho zpracováváme, dokud se lepí. Poté ho přeložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 30 minut kynout.
-
5
V mezičase si připravíme náplň. Oloupanou cibuli, maso a petrželovou nať nakrájíme na drobno.
-
6
Cibuli osmažíme na oleji do sklovata, přimícháme maso a za stálého míchání osmažíme. Usmažené maso stáhneme z plotny, přimícháme zbylé suroviny a necháme vychladnout.
-
7
Vykynuté těsto na válu rozválíme na placku silnou asi 1 cm (je-li třeba, podsypeme troškou hladké mouky). Z placky vykrajujeme 8 cm v průměru kolečka. Do středu každého kolečka dáme část směsi, okraje koleček potřeme rozšlehaným bílkem, rozpůlíme a okraje přitiskneme, čímž vytvoříme půlměsíc.
-
8
Taštičky potřeme rozšlehaným žloutkem, položíme na plechy a necháme asi 10 minut dokynout. Poté pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut do zlatova. Taštičky podáváme teplé, chutné jsou ale i studené.