Pečená dýňová pochoutka se sýrem
Suroviny
- 250 g Anglická slanina
- 80 g Špek
- 260 g Sýr Eidam cihla 30%
- 30 g Máslo čerstvé
- 200 g Strouhanka
- 50 ml Olej slunečnicový
- 300 ml Smetana jihočeská trvanlivá31%
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 2 stroužek Česnek
- 3 kg Dýně Hokkaidó
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 979 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 68 g
- Sodík 706 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 34.3 mg
- Draslík 194.7 mg
- Vláknina 25563.8 mg
- Vitamín A 25563.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.7 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z omyté a osušené dýně seřízneme vršek, přibližně v poslední horní třetině. Vršek pak použijeme místo pokličky. Z dýně lžicí vydlabeme semínka a vlákna, pak ji položíme na větší čtverec alobalu, předtím spodek pod dýní potřeme olejem. Troubu předehřejeme na 190°C.
-
2
Anglickou slaninu, špek a cibuli pokrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a dva větší stroužky prolisujeme. Omytou petrželovou nať a čerstvé šalvějové lístky pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle.
-
3
V hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme slaninu se špekem, jakmile se začne smažit, přidáme cibuli a vše orestujeme dorůžova. Přimícháme strouhanku, pak pánev odstavíme z plotny a když směs mírně vychladne, přimícháme petrželku, šalvěj, česnek a sýr. Směs dochutíme čerstvě pomletým pepřem, solí, chilli a znovu promíchanou směs vložíme do vydlabané dýně. Přilijeme smetanu, vidličkou směs propícháme, aby se smetana vsákla. Dýni poté zakryjeme vrškem, celou dýni potřeme olejem a zabalíme do alobalu. Dáme ji na plech a pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 2 hodiny.
-
4
Upečenou dýni rozbalíme, pokrájíme na porce a podáváme.