Skořicový koláč s rozinkami
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 200 g Mouka polohrubá
- 70 g Hrozinky
- 50 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Rum
- 1.5 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 2.5 polévková lžíce Cukr třtinový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 31 g
- Sodík 97 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 201.7 mg
- Draslík 252.4 mg
- Vláknina 3536.3 mg
- Vitamín A 3536.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 46.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vytřeme máslem a dno vyložíme pečicím papírem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C. Hrozinky zakapeme rumem a necháme vsáknout.
-
2
V míse šlehačem ušleháme do pěny změklé máslo s cukrem a solí do hladké pěny. Postupně zašleháme vejce, po částech mouku smíchanou s kypřicím práškem a na závěr hrozinky i s rumem a mléko.
-
3
Těsto vložíme do formy, povrch uhladíme a koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. Zda je koláč upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
-
4
V mezičase připravíme polevu. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a skořicí dohladka.
-
5
Upečený koláč hned po vyjmutí z trouby potřeme polevou. Když se poleva vsákne, vyjmeme koláč z formy a hned, teplý, nakrájíme a podáváme.