Meruňkový koláč s vločkami
Suroviny
- 50 g Ořechy lískové
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 80 g Máslo
- 500 g Meruňky
- 60 g Ovesné vločky
- 30 g Cukr moučka
- 50 g Rozinky
- 1 kávová lžička Sezam - semena
- 0.333333 kávová lžička Skořice mletá
- 0.25 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Slunečnice - semena
- 1.5 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 4 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 4 polévková lžíce Hrách
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 347 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 9 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 61.7 mg
- Draslík 98.4 mg
- Vláknina 4532.8 mg
- Vitamín A 4532.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.7 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse promícháme mouku (120 g, zbylou necháme na vál na vyválení těsta) se solí, cukrem, pomerančovou kůru, posekané máslo (60 g, zbylým vytřeme dortovou formu) a vypracujeme drobenku. Poté přimícháme žloutek s pomerančovou šťávou. Vypracujeme hladké těsto, které ve fólii necháme zhruba 20 minut v chladničce odpočinout.
-
2
Opláchnuté meruňky vypeckujme a nakrájíme na čtvrtky. V kastrole je smícháme se skořicí, 3 lžícemi pomerančové šťávy, koriandru a asi 20 minut za častého míchání vaříme do zhoustnutí. Na závěr vmícháme 1 lžíci medu.
-
3
Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta placku, vyložíme jí formu. Těsto propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír, posypeme hrachem a pečeme zhruba 10 minut. Poté odstraníme hrách i papír a pečeme ještě 5 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout.
-
4
V mezičase promícháme müsli z vloček, rozinek, jemně posekaných oříšků, semínek, přidáme zbylý med, pomerančovou šťávu a pečlivě promícháme.
-
5
Na korpus rozetřeme uvařené meruňky, posypeme müsli směsí, kterou do meruňkové směsi lehce zatlačíme a pečeme v troubě horké 170 °C asi 15 minut (dokud povrch nezhnědne). Nejlépe chutná koláč, pokud jej podáváme teplý.