Řecká musaka
Suroviny
- 500 g Brambory
- 700 g Jehněčí maso mleté
- 10 g Sůl
- 10 g Pepř černý mletý
- 200 g Gouda
- 400 g Bešamel
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 100 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 3 ks Lilek
- 2 ks Cibule
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 648 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 46 g
- Sodík 411 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 89.8 mg
- Draslík 902.3 mg
- Vláknina 6900 mg
- Vitamín A 6900 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit.
-
2
Brambory uvaříme do poloměkka a také je nakrájíme na kolečka.
-
3
Lilek i brambory osmahneme na oleji.
-
4
Cibuli nakrájíme na jemno a restujeme na oleji, přidáme maso a po chvíli i prolisovaný česnek. Zalijeme vínem a přidáme skořici i rajčata. Dusíme, až se přebytečná kapalina vypaří. Osolíme, opepříme.
-
5
Pekáč vymažeme a střídavě klademe vrtstvy - lilek, brambory, maso, sýr, bešamel.
-
6
Pečeme 45 minut na 200 °C.