Pikantní červené zelí s černým rybízem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 192 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 9 g
- Sodík 83 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 6.8 mg
- Draslík 22.6 mg
- Vláknina 94.6 mg
- Vitamín A 94.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z hlávky červeného zelí odstraníme první velké listy, hlávku rozkrojíme, vykrojíme košťál a zelí pokrájíme na tenké nudličky, které dáme do velké mísy. Zelí posypeme solí, cukrem (60g), čerstve pomletým černým pepřem, zázvorem, nastrouhaným muškátovým oříškem a drceným kmínem. Pomocí rukou zelí dobře promícháme, zároveň ho i promačkáme. Černý rybíz očistíme, dobře promyjeme v sítu a necháme okapat.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej na kterém zelí krátce orestujeme. Pak ho zakryjeme pokličkou a dusíme při mírnější teplotě přibližně 18-20 minut. Občas promícháme. Poté přidáme k zelí rybíz, dochutíme cukrem (5-10g) a dusíme ještě 4-5 minut. Zelí nezahušťujeme.
-
3
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, které vysmažíme na pánvičce dozlatova. Vysmaženou slaninu přimícháme až do hotového zelí.