Kořeněný chlebíček s javorovým sirupem
Suroviny
- 115 g Máslo čerstvé
- 320 g Mouka pšeničná hladká
- 5 g Zázvor mletý
- 4 g Kakao - prášek
- 3 g Skořice mletá
- 240 g Sirup javorový
- 150 g Cukr krupice
- 115 g Mléko acidofilní
- 110 g Mléko plnotučné
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 1 špetka Pepř bílý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 416 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 14 g
- Sodík 47 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 47.9 mg
- Draslík 79.5 mg
- Vláknina 373.3 mg
- Vitamín A 373.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180°C.
-
2
Formu vymažeme 15 g rozpuštěného másla a necháme v chladničce ztuhnout. Zbylé máslo rozpustíme.
-
3
V míse promícháme všechny sypké přísady kromě cukru. Ve větší míse promícháme mléko, acidofilní mléko, rozpuštěné máslo, cukr, sirup. Mícháme, až se cukr rozpustí. Do tekuté směsi přimícháme připravenou sypkou směs a rozšleháme ručním šlehačem, až je těsto hladké.
-
4
Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 55 minut až hodinu (zkusíme vpichem špejle, zda je koláč hotový – nelepí se na špejli, je upečený).
-
5
Upečený koláč necháme zhruba 12 minut chladnout, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na suché místo. Při pokojové teplotě můžeme koláč servírovat až 5 dní.