Indické kuře tandoori
Suroviny
- 30 g Zázvor
- 150 g Jogurt bílý
- 800 g Kuře
- 1.5 kávová lžička Kmín římský
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 4 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Tamarindová pasta
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.43 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 503 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 33 g
- Sodík 149 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 150 mg
- Draslík 528.3 mg
- Vláknina 6376.9 mg
- Vitamín A 6376.9 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.3 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zázvor i česnek nasekáme nadrobno. Polovinu směsi smícháme se lžičkou římského kmínu, chilli kořením, skořicí, paprikou, kurkumou, citrónovou šťávou a 2 lžícemi oleje. Směs po 2 - 3 minuty osmahneme na suché pánvi, aby koření uvolnilo chuť a vůni. Opečenou směs smícháme s jogurtem a druhou polovinou nasekaného zázvoru i česneku.
-
2
Kuře rozdělíme na 8 částí, opláchneme, osušíme papírovým ubrouskem, po celém povrchu potřeme tamarindovou pastou, osolíme a naložíme do připravené marinády. Několikrát obrátíme, aby se důkladně obalilo, přikryjeme a necháme v ledničce do druhého dne marinovat.
-
3
Troubu zapneme na 220°C (plyn na stupeň 7).
-
4
Porce kuřete vyndáme z marinády, pokropíme olejem a položíme na plech, potřený olejem. Pečeme 20 minut, maso obrátíme a pečeme dalších 20 minut.
-
5
Oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka. Těsně před dopečením kuřete rozehřejeme v pánvi 2 lžíce oleje, na kterém kroužky cibule opečeme do křupava.
-
6
Citron rozkrájíme na osminky, porce kuřete na talíři obložíme osmaženou cibulí, posypeme zbylým římským kmínem a ozdobíme plátky citrónu.