Muffiny s medem a oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 80 g Cukr krupice
  • 170 g Mouka polohrubá
  • 350 g Dýně
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
  • 2 kávová lžička Kakao
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 1 dl Pomerančová šťáva
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2.5 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Ořechy lískové
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 2 polévková lžíce Jogurt bílý
  • 2 polévková lžíce Vlašské ořechy
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 673 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 105 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 81 g
  • Cholesterol 164.7 mg
  • Draslík 799.3 mg
  • Vláknina 6590.8 mg
  • Vitamín A 6590.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.7 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Formičky na 12 ks muffiny vytřeme rozpuštěným máslem, vysypeme polohrubou moukou. Oloupanou dýni pokrájíme na kostičky, dáme je do rendlíku s vodou, dusíme asi 10 minut. Měkkou dýni scedíme, dáme do mísy a ručním ponorným mixérem ji rozmixujeme na kaši. Vychladlou dýňovou kaši promícháme s bílým jogurtem, pomerančovou šťávou a tekutým medem. Vanilkový lusk rozkrojíme ostrým nožem a tupou hranou nože dřeň seškrábneme do druhé mísy. K vanilce přidáme pokrájené změklé máslo, žloutky, cukr, jemně nastrouhanou pomerančovou kůru a vyšleháme do pěny. K máslu zašleháme dýňovou kaši s medem.

  • 2

    V další míse promícháme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem, mletou skořicí, mletým zázvorem, jemně rozdrceným hřebíčkem, kakaem a špetkou soli. Poté sypkou směs postupně zamícháme do máslové hmoty. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zapracujeme do těsta.

  • 3

    Každou formičku naplníme těstem asi do 2/3. Lískové a vlašské ořechy pokrájíme na malé kousky, kterými povrch těsta posypeme. Muffiny pečeme v předehřáté troubě na 180°C, přibližně 20-25 minut. Dozlatova upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vyjmeme a vložíme do papírových košíčků. Posypeme je moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu