Celerové pikantní koláčky po americku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 130 g Celer řapíkatý
  • 2 g Sůl
  • 2 g Pepř cayenský
  • 130 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 25 g Sýr Eidam uzený 45%
  • 50 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 383 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 319 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 35.8 mg
  • Draslík 141.2 mg
  • Vláknina 4440.5 mg
  • Vitamín A 4440.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava: Pečící plech s hlubšími koláčkovými prohlubněmi vymažeme 2 lžícemi másla, troubu připravíme k předehřátí na 220°C. Na pomoučení válu, na kterém těsto rozválíme, si odložíme 3 lžíce mouky.

  • 2

    Náplň: Česnek utřeme, cibuli a řapíkatý celer nasekáme nadrobno.

  • 3

    V pánvi na másle, za stálého míchání, orestujeme nasekanou cibuli s celerem a s česnekem. Do orestované zeleniny přilijeme mléko s 1 lžící mouky a mícháme na ohni dál, než náplň zhoustne. Nakonec náplň ochutíme solí a cayenským pepřem, promícháme, odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout. Polovychladlou směsí naplníme připravené korpusy koláčků, náplň přikryjeme kolečky těsta, okraje koleček těsta a korpusů koláčků jemně utěsníme prsty, aby náplň nevytekla a připravené koláčky necháme 30 minut odpočinout a ztuhnout v lednici. Odpočaté koláčky pak uprostřed jemně propíchneme prstem, aby pára měla kudy rovnoměrně vycházet, a pečeme ve vyhřáté troubě, asi 20 minut dozlatova. Koláčky po upečení necháme mírně vychladnout a servírujeme ještě teplé, abychom zachovali chuť roztaveného sýra v těstě koláčků.

  • 4

    Těsto: Sýr s pikantní chutí nastrouháme. Mouku, prosátou do hlubší mísy, smícháme se špetkou soli a změklým máslem. Tuto směs zpracujeme se strouhaným sýrem a vodou do hladkého těsta.

  • 5

    Dobře propacované těsto rozdělíme na čtvrtiny. Ze 3/4 těsta vyválíme plát, silný cca 1 cm a vykrájíme z něj asi 12 kroužků, které by měly být o něco větší, než je plocha prohlubní na připraveném pečícím plechu, aby bylo možné z vykrájených koleček vytvarovat v prohlubních plechu mističkovité tvary. Ze zbývající 1/4 těsta vyválíme další plát, ze kterého vykrájíme kolečka, která by měla být tak velká, aby zakryla celé plochy koláčků s náplní. Do mističek z těsta rozdělíme připravenou náplň, a tu poté v těstových košíčcích zakryjeme kruhy těsta. Okraje přiklopených, vykrájených kroužků těsta přitiskneme k okrajům koláčků a pečeme.

Komentáře k receptu