Celerové pikantní koláčky po americku
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 130 g Celer řapíkatý
- 2 g Sůl
- 2 g Pepř cayenský
- 130 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Máslo čerstvé
- 25 g Sýr Eidam uzený 45%
- 50 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 383 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 26 g
- Sodík 319 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 35.8 mg
- Draslík 141.2 mg
- Vláknina 4440.5 mg
- Vitamín A 4440.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava: Pečící plech s hlubšími koláčkovými prohlubněmi vymažeme 2 lžícemi másla, troubu připravíme k předehřátí na 220°C. Na pomoučení válu, na kterém těsto rozválíme, si odložíme 3 lžíce mouky.
-
2
Náplň: Česnek utřeme, cibuli a řapíkatý celer nasekáme nadrobno.
-
3
V pánvi na másle, za stálého míchání, orestujeme nasekanou cibuli s celerem a s česnekem. Do orestované zeleniny přilijeme mléko s 1 lžící mouky a mícháme na ohni dál, než náplň zhoustne. Nakonec náplň ochutíme solí a cayenským pepřem, promícháme, odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout. Polovychladlou směsí naplníme připravené korpusy koláčků, náplň přikryjeme kolečky těsta, okraje koleček těsta a korpusů koláčků jemně utěsníme prsty, aby náplň nevytekla a připravené koláčky necháme 30 minut odpočinout a ztuhnout v lednici. Odpočaté koláčky pak uprostřed jemně propíchneme prstem, aby pára měla kudy rovnoměrně vycházet, a pečeme ve vyhřáté troubě, asi 20 minut dozlatova. Koláčky po upečení necháme mírně vychladnout a servírujeme ještě teplé, abychom zachovali chuť roztaveného sýra v těstě koláčků.
-
4
Těsto: Sýr s pikantní chutí nastrouháme. Mouku, prosátou do hlubší mísy, smícháme se špetkou soli a změklým máslem. Tuto směs zpracujeme se strouhaným sýrem a vodou do hladkého těsta.
-
5
Dobře propacované těsto rozdělíme na čtvrtiny. Ze 3/4 těsta vyválíme plát, silný cca 1 cm a vykrájíme z něj asi 12 kroužků, které by měly být o něco větší, než je plocha prohlubní na připraveném pečícím plechu, aby bylo možné z vykrájených koleček vytvarovat v prohlubních plechu mističkovité tvary. Ze zbývající 1/4 těsta vyválíme další plát, ze kterého vykrájíme kolečka, která by měla být tak velká, aby zakryla celé plochy koláčků s náplní. Do mističek z těsta rozdělíme připravenou náplň, a tu poté v těstových košíčcích zakryjeme kruhy těsta. Okraje přiklopených, vykrájených kroužků těsta přitiskneme k okrajům koláčků a pečeme.