Vařené vepřové s hrachovou kaší
Suroviny
- 600 g Hrách loupaný
- 300 g Vepřová krkovička
- 200 g Pórek
- 200 g Mrkev kořen
- 300 g Celer bulvový
- 100 g Petržel kořen
- 300 g Vepřový bok
- 4 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Tymián čerstvý
- 1.2 l Voda pitná
- 1.5 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 969 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 48 g
- Sodík 818 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 88.8 mg
- Draslík 445.9 mg
- Vláknina 18267 mg
- Vitamín A 18267 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žlutý loupaný hrách dobře omyjeme, dáme do hrnce s 1,2 litrem vody a necháme ho namočený 2-3 hodiny. Poté ho dáme vařit, do vody přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, které necháme jednu hnědou slupku a majoránku.
-
2
Hrách přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 1,5-2 hodiny doměkka, hrách musí být úplně rozvařený. Vepřovou krkovici bez kostí a prorostlý bůček omyjeme a vložíme do hrnce s 1,5 litrem vody. Očistíme pórek, oloupeme mrkev s celerem a petrželí. Zeleninu omyjeme, pokrájíme na několik kousků a přidáme k masu. Ještě dáme do vody k masu tymián, sůl a pepř, vodu přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a maso pod poklicí vaříme doměkka přibližně 1,5 hodiny. Uvařenou měkkou zeleninu vyjmeme z vývaru po 40 minutách a odložíme ji do mísy.
-
3
Z uvařené hrachové kaše vyjmeme cibuli a kaši dochutíme solí. Uvařené maso pokrájíme na porce.
-
4
Na talíře rozdělíme hrachovou kaši, přiložíme k ní kousky vepřového masa, uvařenou zeleninu, kaši polijeme rozpuštěným vyškvařeným sádlem a podáváme s čerstvým bílým chlebem.