Pikantní suflé z ementálu
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Sýr Ementál (Primátor)
- 4 g Máslo čerstvé
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 0.5 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 špetka Kari koření
- 0.125 l Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 47 g
- Sodík 119 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 363 mg
- Draslík 75.1 mg
- Vláknina 1667.6 mg
- Vitamín A 1667.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme mouku a zalijeme mlékem. Za stálého míchání metlou přivedeme k varu, poté necháme mírně vychladnout. Ochutíme solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a kari kořením. Důkladně metlou šleháme, vmícháme žloutky, z bílků vyšlehaný tuhý sníh.
-
2
Formy na suflé vymažeme máslem, ihned do nich rozdělíme připravenou směs. Povrch každé posypeme nastrouhaným sýrem. Vložíme do předehřáté trouby, kde při 180 stupňové teplotě pečeme 20 - 25 minut.