Archangelská domácí hovězí pečeně
Suroviny
- 600 g Brambory vařené
- 500 g Hovězí maso zadní
- 400 g Červená řepa sterilovaná
- 400 ml Hovězí vývar základní
- 200 ml Zakysaná smetana
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 3.24 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 621 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 198 g
- Sodík 1387 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 107.9 mg
- Draslík 886.9 mg
- Vláknina 18120.2 mg
- Vitamín A 18120.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na větší kousky nakrájíme zadní hovězí maso, osolíme, opepříme a v kastrole zprudka opečeme na sádle, podlijeme horkým hovězím vývarem a dusíme do poloměkka asi 45 minut.
-
2
Mezitím nakrájíme na kolečka mrkev, na sádle osmahneme cibuli a nasucho opražíme polohrubou mouku, které pak přidáme k masu spolu s rajčatovým protlakem, bobkovým listem a novým kořením. Přivedeme k varu a společně dusíme asi 15 minut. Před koncem dušení přimícháme ještě zakysanou smetanu.
-
3
Během dušení také na kolečka nakrájíme vařené brambory a v pánvi na sádle je dorůžova opečeme.
-
4
Když je maso měkké, drátěnou naběračkou ho z kastrolu vyjmeme, omáčku zbavíme kousků koření, rozšleháme ji a podle chuti přisolíme.
-
5
Potom vyložíme dno zapékací mísy polovinou opečených brambor, na ně navršíme polovinu masa a dále znovu vrstvu brambor a masa. Zalijeme omáčkou a povrch posypeme drceným česnekem, zapékací mísu vložíme do mírně vyhřáté trouby a asi 15 minut zapékáme.
-
6
Pokrm rozdělíme na talíře, posypeme sekanou petrželkou a podáváme s nakládanou červenou řepou.