Archangelská domácí hovězí pečeně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Brambory vařené
  • 500 g Hovězí maso zadní
  • 400 g Červená řepa sterilovaná
  • 400 ml Hovězí vývar základní
  • 200 ml Zakysaná smetana
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Nové koření celé
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3.24 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 621 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 198 g
  • Sodík 1387 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 107.9 mg
  • Draslík 886.9 mg
  • Vláknina 18120.2 mg
  • Vitamín A 18120.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na větší kousky nakrájíme zadní hovězí maso, osolíme, opepříme a v kastrole zprudka opečeme na sádle, podlijeme horkým hovězím vývarem a dusíme do poloměkka asi 45 minut.

  • 2

    Mezitím nakrájíme na kolečka mrkev, na sádle osmahneme cibuli a nasucho opražíme polohrubou mouku, které pak přidáme k masu spolu s rajčatovým protlakem, bobkovým listem a novým kořením. Přivedeme k varu a společně dusíme asi 15 minut. Před koncem dušení přimícháme ještě zakysanou smetanu.

  • 3

    Během dušení také na kolečka nakrájíme vařené brambory a v pánvi na sádle je dorůžova opečeme.

  • 4

    Když je maso měkké, drátěnou naběračkou ho z kastrolu vyjmeme, omáčku zbavíme kousků koření, rozšleháme ji a podle chuti přisolíme.

  • 5

    Potom vyložíme dno zapékací mísy polovinou opečených brambor, na ně navršíme polovinu masa a dále znovu vrstvu brambor a masa. Zalijeme omáčkou a povrch posypeme drceným česnekem, zapékací mísu vložíme do mírně vyhřáté trouby a asi 15 minut zapékáme.

  • 6

    Pokrm rozdělíme na talíře, posypeme sekanou petrželkou a podáváme s nakládanou červenou řepou.

Komentáře k receptu