Lahůdková směs s lososem v aspiku

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Celer bulvový
  • 700 g Losos - filety
  • 150 g Želatina
  • 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Rajčata
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 6 ks Bobkový list
  • 20 ks Nové koření celé
  • 2 ks Šalotka
  • 20 ks Pepř černý celý
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Cukr moučkový
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 1 l Voda pitná
  • 1 l Vývar rybí
  • 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 4 dl Ocet kvasný lihový
  • 3 dl Voda pitná
  • 2.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 3 polévková lžíce Majonéza
  • 4 polévková lžíce Hrášek mražený
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 717 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 2558 mg
  • Bílkoviny 81 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 232.4 mg
  • Draslík 1396.2 mg
  • Vláknina 3573.7 mg
  • Vitamín A 3573.7 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.6 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme - mrkev s celerem na kostičky, šalotky na plátky.

  • 2

    Připravíme vývar (rybí várku): do hrnce nalijeme 1 litr vody, 4 dl octa, přidáme 2,5 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 20 kuliček celého pepře, 20 kuliček nového koření, 6 bobkových listů a několik snítek kopru (4 lžíce). Vše pomalu vaříme 7 - 10 minut.

  • 3

    Do rybí várky přidáme mrkev, celer a šalotku. Pomalu vaříme 10 - 12 minut, poté přidáme čerstvý (nebo mražený) zelený hrášek a vaříme ještě 2 - 3 minuty. Následně sítkem zeleninu vyjmeme a odložíme do misky. Filety z lososa omyjeme, osušíme, pokrájíme na stejné proužky a přidáme do rybí várky. Vaříme je velmi pomalu, necháme je "táhnout" dalších 8 - 10 minut. Poté lososa vyjmeme, vývar přecedíme přes velmi jemné síto do druhého rendlíku a necháme vychladnout. Z vychladlé várky připravíme aspik: plátky želatiny vložíme do rybí várky a necháme nabobtnat 10 - 15 minut. Vývar s želatinou za stálého míchání přivedeme k varu (podle návodu na obalu) a odstavíme z plotny.

  • 4

    Do misek (např. na puding) vlijeme na dno trochu želatiny, necháme zatuhnout. Mezitím uvaříme v rendlíku ve 3 - 4 dl vody 2 vejce natvrdo (vaříme 9-10 minut). Zchladíme je, oloupeme a rozkrájíme na osminky. Omyté a osušené větší rajče též pokrájíme na osminky. Na ztuhlý aspik v miskách přidáme plátky lososa, zeleninu, ozdobíme vajíčky, osminkami rajčete, opatrně zalijeme zbytkem aspiku a dáme do chladničky zatuhnout.

  • 5

    Připravíme koprový dresink: omytý mladý kopr drobně pokrájíme, vodu setřepeme. Do misky vložíme zakysanou smetanu s majonézou, kterou vyšleháme metličkou na lehký krém. Ochutíme solí, cukrem, pepřem, citrónovou šťávou a přimícháme kopr.

  • 6

    Na talíře vyklopíme vychladlý aspik s lososem, ze strany k němu přidáme 1 - 2 lžíce dresinku a servírujeme.

Komentáře k receptu