Lahůdková směs s lososem v aspiku
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 700 g Losos - filety
- 150 g Želatina
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Rajčata
- 2 ks Vejce slepičí
- 6 ks Bobkový list
- 20 ks Nové koření celé
- 2 ks Šalotka
- 20 ks Pepř černý celý
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Cukr moučkový
- 3 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 1 l Vývar rybí
- 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 4 dl Ocet kvasný lihový
- 3 dl Voda pitná
- 2.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 3 polévková lžíce Majonéza
- 4 polévková lžíce Hrášek mražený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 717 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 28 g
- Sodík 2558 mg
- Bílkoviny 81 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 232.4 mg
- Draslík 1396.2 mg
- Vláknina 3573.7 mg
- Vitamín A 3573.7 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.6 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme - mrkev s celerem na kostičky, šalotky na plátky.
-
2
Připravíme vývar (rybí várku): do hrnce nalijeme 1 litr vody, 4 dl octa, přidáme 2,5 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 20 kuliček celého pepře, 20 kuliček nového koření, 6 bobkových listů a několik snítek kopru (4 lžíce). Vše pomalu vaříme 7 - 10 minut.
-
3
Do rybí várky přidáme mrkev, celer a šalotku. Pomalu vaříme 10 - 12 minut, poté přidáme čerstvý (nebo mražený) zelený hrášek a vaříme ještě 2 - 3 minuty. Následně sítkem zeleninu vyjmeme a odložíme do misky. Filety z lososa omyjeme, osušíme, pokrájíme na stejné proužky a přidáme do rybí várky. Vaříme je velmi pomalu, necháme je "táhnout" dalších 8 - 10 minut. Poté lososa vyjmeme, vývar přecedíme přes velmi jemné síto do druhého rendlíku a necháme vychladnout. Z vychladlé várky připravíme aspik: plátky želatiny vložíme do rybí várky a necháme nabobtnat 10 - 15 minut. Vývar s želatinou za stálého míchání přivedeme k varu (podle návodu na obalu) a odstavíme z plotny.
-
4
Do misek (např. na puding) vlijeme na dno trochu želatiny, necháme zatuhnout. Mezitím uvaříme v rendlíku ve 3 - 4 dl vody 2 vejce natvrdo (vaříme 9-10 minut). Zchladíme je, oloupeme a rozkrájíme na osminky. Omyté a osušené větší rajče též pokrájíme na osminky. Na ztuhlý aspik v miskách přidáme plátky lososa, zeleninu, ozdobíme vajíčky, osminkami rajčete, opatrně zalijeme zbytkem aspiku a dáme do chladničky zatuhnout.
-
5
Připravíme koprový dresink: omytý mladý kopr drobně pokrájíme, vodu setřepeme. Do misky vložíme zakysanou smetanu s majonézou, kterou vyšleháme metličkou na lehký krém. Ochutíme solí, cukrem, pepřem, citrónovou šťávou a přimícháme kopr.
-
6
Na talíře vyklopíme vychladlý aspik s lososem, ze strany k němu přidáme 1 - 2 lžíce dresinku a servírujeme.