Základní švédská majonéza
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 550 kcal
- Sacharidy 1 g
- Tuky 61 g
- Sodík 70 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 123.4 mg
- Draslík 11.5 mg
- Vláknina 26.5 mg
- Vitamín A 26.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 24.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce nalijeme litr vody, přivedeme k varu, do hrnce posadíme vhodný rendlík (nebo misku). Dáme do něj 2 žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici, metlou vše rozšleháme. Poté budeme za stálého šlehání přikapávat olej. Když máme majonézu hladkou a tuhou, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody, která majonézu více ztuží (majonéza má poté i delší dobu trvanlivosti). Vložíme do sklenice, uzavřeme víkem a uchováváme v chladu.