Perník ořechový
Suroviny
- 150 g Povidla švestková
- 450 g Mouka polohrubá
- 13 g Perník
- 300 g Cukr moučkový
- 20 g Skořice mletá
- 70 g Ořechy vlašské
- 200 g Džem rybízový
- 200 g Čokoláda hořká
- 60 g Mouka pšeničná hrubá
- 70 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Koření perníkové
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 dl Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Kakao
- 5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 542 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 18 g
- Sodík 25 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 65.2 mg
- Draslík 185.8 mg
- Vláknina 7900 mg
- Vitamín A 7900 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 157.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do teplého mléka v misce rozklepneme vejce, přidáme povidla, olej. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, koření, cukr, nakonec kakao, skořici a nahrubo nasekané ořechy. Hmotu dřevěnou vařečkou dobře promícháme.
-
2
Těsto vlijeme na olejem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Vložíme do předehřáté trouby, kde při 160 stupňové teplotě pečeme 34-35 minut.
-
3
Upečený perník vytáhneme z trouby, necháme na plechu vychladnout. Povrch potřeme džemem, následovně polijeme rozpuštěnou čokoládou. Necháme ztuhnout čokoládu a perník nakrájíme na úhledné čtverce.