Šunkový salát s hráškem a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Chřest bílý
  • 150 g Sýr Gouda 45%
  • 20 g Petržel - nať
  • 10 g Kopr čerstvý
  • 350 g Šunka parmská
  • 10 g Kerblík
  • 200 g Hrášek mražený
  • 60 ml Víno bílé
  • 2 ml Citronová šťáva
  • 5 ml Pomerančová šťáva
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kari koření
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 špetka Pepř černý mletý
  • 3 l Voda pitná
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 387 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 201 g
  • Sodík 515 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 213.6 mg
  • Draslík 261.3 mg
  • Vláknina 7121.6 mg
  • Vitamín A 7121.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.4 mg
  • Vitamín E 7.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest oloupeme, mrkev očistíme, zeleninu omyjeme, 5 minut povaříme v osolené vodě. Přidáme hrášek a spolu povaříme dalších 5 minut. Potom zeleninu scedíme, opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat.

  • 2

    Chřest nakrájíme na tenké špalíčky, mrkev spolu se šunkou a sýrem na malé kostky.

  • 3

    Petrželovou nať, kopr a kerblík omyjeme pod studenou vodou, z listů setřeme vodu a bylinky drobně nasekáme.

  • 4

    Chřest, mrkev, hrášek, šunku a nasekané bylinky dáme do společné misky. Přelijeme vínem a vložíme do lednice na 10-15 minut.

  • 5

    Žloutky dáme do vhodné nádoby, přidáme sůl, pepř, kari koření, pomerančovou a citrónovou šťávu. Ručním elektrickým mixérem suroviny rozšleháme. Za stálého šleháni přiléváme opatrně olej a šleháme, až vyšleháme hustou pikantní majonézu.

  • 6

    Hotovou majonézu smícháme s připraveným salátem. Těsně před podáváním porcujeme na jednotlivé vychlazené talíře nebo do salátových misek a podáváme.

Komentáře k receptu