Kadeřavý salát s ovčím sýrem a rajčaty
Suroviny
- 400 g Salát kadeřavý
- 100 g Ořechy vlašské
- 150 g Rajčata
- 150 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 20 g Cibulka jarní
- 3 ml Citronová šťáva
- 50 ml Olej olivový extra panenský
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Ocet bazalkový
- 2 kávová lžička Sirup javorový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Okurka salátová
- 2 ks Hrušky
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 504 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 42 g
- Sodík 138 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 797.7 mg
- Vláknina 12292.2 mg
- Vitamín A 12292.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z kadeřavého salátu odstraníme poškozené listy, odřízneme košťály. Listy důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme je a natrháme na kousky o velikostí sousta. Ořechy osmažíme na suché pánvi.
-
2
Omytá rajčata rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na malé kousky. Omytou salátovou okurku pokrájíme také na malé plátky.
-
3
Hrušky omyjeme, rozkrojíme zbavíme jadřinců a krájíme na tenké plátky, které ihned pokapeme citrónovou šťávou.
-
4
Ve vhodné nádobě smícháme vinný a bazalkový ocet, javorový sirup, pomerančovou šťávu, sůl, pepř. Metlou vše dobře prošleháme, vložíme půlku nadrobeného ovčího sýra, drobně nakrájenou zelenou část jarní cibulky, nakonec přilijeme olej.
-
5
Připravený kadeřavý salát v misce dobře promícháme se zálivkou. Rozdělíme na čtyři studené talíře. Na každý rozdělíme plátky hrušek. Každou porci ozdobíme připravenými ořechy, rozdělíme také zbylý ovčí sýr.