Gratinované jehněčí maso

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 300 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 g Sýr Parmezán
  • 20 g Petržel - nať
  • 60 g Máslo bylinkové
  • 600 g Jehněčí kýta
  • 500 g Fazolové lusky
  • 70 ml Olej slunečnicový
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 dl Voda pitná
  • 4 dl Vývar z hovězích kostí
  • 4 polévková lžíce Kečup ostrý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1197 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 92 g
  • Sodík 1414 mg
  • Bílkoviny 57 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 220.5 mg
  • Draslík 1598.4 mg
  • Vláknina 13444.5 mg
  • Vitamín A 13444.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 73.2 mg
  • Vitamín E 7.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jehněčí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké pásky.

  • 2

    Vložíme ji do velké pánve na rozpálený olej, osmahneme dozlatova, přidáme připravené maso, opečeme ze všech stran. Přidáme jemně nakrájený česnek, špetkou solí osolíme, opepříme, zalijeme vodou a pod poklici na mírném ohni podusíme 30 minut doměkka.

  • 3

    Mrkev, petržel a fazolky očistíme. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, fazolky na menší kousky. Vše vložíme do pánve k masu, přidáme ostrý kečup, zalijeme vývarem a povaříme 20-25 minut.

  • 4

    Oloupané brambory spolu se sýrem nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme spolu se smetanou, dochutíme solí, pepřem, vmícháme nasekanou petrželovou nať a promícháme.

  • 5

    Pečící formu dobře vymažeme bylinkovým máslem, na dno dáme masovou a zeleninovou směs. Povrch potřeme směsi ze sýra a brambor.

  • 6

    Vložíme do nahřáté trouby, při 200 stupních Celsia pečeme 20 minut.

  • 7

    Podáváme na jednotlivých teplých talířích.

Komentáře k receptu