Gratinované brambory se sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Cuketa
  • 700 g Brambory
  • 200 g Rajčata
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 200 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 20 g Petržel - nať
  • 150 g Sýr Parmezán
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Kari koření
  • 2 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 573 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 829 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 98.5 mg
  • Draslík 1159 mg
  • Vláknina 12772.2 mg
  • Vitamín A 12772.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cuketu očistíme a spolu s oloupanými bramborami nakrájíme na tenké plátky a cuketu na silnější plátky. Vložíme do hrnce a spaříme horkou vodou. Necháme ve vodě 1-2 minuty. Potom scedíme a necháme okapat. Rajčata také spaříme horkou vodou, potom opláchneme studenou, oloupeme je a nakrájíme také na tenká a úhledná kolečka.

  • 2

    Pečící formu vymažeme máslem a střídavě mírně přes sebe skládáme plátky brambor, cuket a rajčat.

  • 3

    Smetanu ochudíme solí, pepřem, kari kořením. Přidáme drobně nasekanou petrželku, dobře promícháme a přelijeme přes zeleninu v pečící formě. Posypeme strouhankou a nakonec jemně nastrouhaným sýrem.

  • 4

    Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních Celsia 30 minut. Po vytažení z trouby krájíme na porce. Pokládáme je na jednotlivé teplé talíře a podáváme.

Komentáře k receptu