Přírodní srnčí hřbet
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
- 20 g Petržel - nať
- 3 g Nové koření celé
- 850 g Srnčí hřbet
- 6 ml Pomerančová šťáva
- 80 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Divoké koření celé
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Petržel kořen
- 6 plátek Pomeranče
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 87 g
- Sodík 364 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 17 mg
- Draslík 264.1 mg
- Vláknina 4429.7 mg
- Vitamín A 4429.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42 mg
- Vitamín E 5.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí hřbet odblaníme, omyjeme, potřeme 1/2 lžičky soli a prošpikujeme slaninou. Oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli osmahneme v hrnci na rozpáleném oleji dozlatova. Vložíme připravený hřbet, zprudka ho ze všech stran opečeme. Přidáme očištěnou, na kolečka nakrájenou petržel a mrkev. Celer oloupeme, nakrájíme na malé kostky, které přidáme do hrnce. Vložíme nové koření a divoké koření. Vše zalijeme 5 dl vody a pod pokličkou v nahřáté troubě dusíme doměkka. Po dobu dušení maso občas polijeme vlastní šťávou. Měkké maso vyndáme z hrnce, necháme chvilku odpočinout a nakrájíme ho na plátky.
-
2
Vypečenou šťávu vydusíme do tuku, zalijeme 2 dl teplé vody a za častého míchání vaříme do oddělení tuku od šťávy. Hotovou šťávu přecedíme, vrátíme do hrnce, dochutíme zbylou solí, pomerančovou šťávou, přidáme drobně nasekanou petrželovou nať a odstavíme z ohně.
-
3
Měkké a nakrájené maso pokládáme na jednotlivé talíře. Každou porci masa přelijeme teplou šťávou a ozdobíme plátkem pomeranče.