Žemlová jelítka
Suroviny
- 100 g Cibule
- 1000 g Vepřová hlava
- 30 g Sůl
- 1 g Majoránka
- 2 g Nové koření mleté
- 2 g Pepř černý mletý
- 400 g Vepřová krev
- 50 g Sádlo škvařené
- 75 g Vepřová střeva tenká
- 100 g Vepřové škvarky
- 10 g Citrony
- 300 g Žemle tuková
- 15 g Česnek
- 200 ml Hovězí vývar základní
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 528 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 33 g
- Sodík 1306 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 117.7 mg
- Draslík 210.3 mg
- Vláknina 770 mg
- Vitamín A 770 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou hlavu očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Uvařenou hlavu vykostíme a rozsekáme.
-
2
K masu přidáme česnek utřený se solí, rozsekané škvarky, drcenou majoránku, mleté koření a jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu. Vše dobře promícháme.
-
3
Žemli nakrájíme na kostičky, přelijeme ji procezenou vepřovou krví, necháme nasáknout a promícháme ji s okořeněným masem.
-
4
Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmahneme na sádle do zlatavé barvy. Spolu s vývarem z masa ji přidáme do prejtu a prejt přisolíme.
-
5
Hotový prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a vaříme zvolna asi 15-20 minut.
-
6
Uvařená jelítka vyjmeme, zchladíme studenou vodou a v chladu necháme ztuhnout.
-
7
Před podáváním jelítka opékáme zvolna na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem.