Zaječí maso na brusinkách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 70 g Mrkev kořen
  • 50 g Petržel kořen
  • 700 g Zaječí maso
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 špetka Tymián sušený
  • 2.5 dl Víno červené
  • 6 dl Bujón hovězí
  • 3 polévková lžíce Džem brusinkový
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 717 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 36496 mg
  • Bílkoviny 65 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 159.8 mg
  • Draslík 1508 mg
  • Vláknina 4418.9 mg
  • Vitamín A 4418.9 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.6 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou a omytou kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev) nakrájíme na kostičky. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Odblaněné a omyté maso ze zajíce vykostíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Maso dáme do mísy, promícháme se solí a pepřem.

  • 2

    V hrnci rozpálíme máslo s olejem a zeleninu s cibulí a cukrem osmažíme dozlatova. Přidáme maso, restujeme do zlatohněda ze všech stran asi 4 minuty. Přilijeme hovězí bujón, ocet, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a nastrouhanou citronovou kůru. Pod pokličkou dusíme 45-55 minut doměkka.

  • 3

    V 0.5 dl hovězího bujónu rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena). Měkké maso vyjmeme a dáme do druhého hrnce. Do vývaru zamícháme škrob, provaříme 1 minutu, přidáme brusinkový džem, promícháme, přilijeme červené víno a necháme přejít varem.

  • 4

    Omáčku přecedíme a prolisujeme přes síto do hrnce s masem a ihned teplé podáváme.

Komentáře k receptu