Zaječí maso na brusinkách
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 70 g Mrkev kořen
- 50 g Petržel kořen
- 700 g Zaječí maso
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 špetka Tymián sušený
- 2.5 dl Víno červené
- 6 dl Bujón hovězí
- 3 polévková lžíce Džem brusinkový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 1 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 717 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 62 g
- Sodík 36496 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 159.8 mg
- Draslík 1508 mg
- Vláknina 4418.9 mg
- Vitamín A 4418.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.6 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou a omytou kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev) nakrájíme na kostičky. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Odblaněné a omyté maso ze zajíce vykostíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Maso dáme do mísy, promícháme se solí a pepřem.
-
2
V hrnci rozpálíme máslo s olejem a zeleninu s cibulí a cukrem osmažíme dozlatova. Přidáme maso, restujeme do zlatohněda ze všech stran asi 4 minuty. Přilijeme hovězí bujón, ocet, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a nastrouhanou citronovou kůru. Pod pokličkou dusíme 45-55 minut doměkka.
-
3
V 0.5 dl hovězího bujónu rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena). Měkké maso vyjmeme a dáme do druhého hrnce. Do vývaru zamícháme škrob, provaříme 1 minutu, přidáme brusinkový džem, promícháme, přilijeme červené víno a necháme přejít varem.
-
4
Omáčku přecedíme a prolisujeme přes síto do hrnce s masem a ihned teplé podáváme.